woensdag 25 augustus 2010

Le Châteaubriand à Paris


Gister op het honk kwam het voor de zoveelste keer langs, Restaurant Le Châteaubriand aan de Avenue Parmentier in Parijs. Indruk maken, da's wat ik wil, want ik ken dit restaurant en wie nog meer? Helaas dit keer geen beet, want Jessica, ambassadrice sinds jaar en dag van Vleck had eens een oud & Nieuw daar gevierd. Maar goed, genoeg stof om onder genot van de nieuwe en briljante Muscadet van Marc Ollivier te mijmeren over hoe een restaurant ook kan. De Baskische chef die al zijn hele leven op 3-sterren niveau had gekookt wilde wel weer eens op een normale plek een brasserie openen maar dan wel op 3-sterren niveau. Resultaat: een 5-gangen menu voor € 45,00 om je vingers bij af te likken. Die dag, om maar een detail te noemen, was het snoeiheet in Parijs en behalve het geluk de Martin Brildag van Parijs te mogen meemaken (die is in Amsterdam al niet slecht maar oh les Parissiennes....) is dat niet echt eetopwekkend. Geen nood, want geen warm gerecht op het bord gehad. Een fixed-menu, eten wat de pot schaft, want chef Iñaki, overigens een goede vriend van onze Arnaud Combier, weet echt wel wat goed voor je is. Briljante eten, briljante eclectische atmosfeer, niet in de laatste plaats vanwege de wijn die er geserveerd wordt. U begrijpt, que Vin Naturel. Alleen maar het zwavelvrije glas vrolijkmakende drinkwijn, en dan in alle soorten en maten. Eén van de mooiste wijnervaringen ooit, Bruno Duchene, Collioure 'La Luna' 2007. Reserveren kan niet, dus gelukkig zullen ze nooit een ster krijgen. Gewoon om een uur of half negen aan de bar gaan hangen, wat Chitry van de Moor of een coupe champagne de Lassaigne, gewoon verkrijgbaar bij Vleck, naar binnen lepelen en wachten op wat komen gaat. En dat is uniek. O ja, geranked als 11e restaurant van de wereld, eerste franse vermelding in deze lijst, zie hieronder.


http://www.theworlds50best.com/awards/1-50-winners/le-chateaubriand